31 Ocak 2012 Salı

Malezya ve Langkawi Adasi

Yeni destinasyonumuz Malezya’daki Langkawi adasi. Oncesinde yine arastirmamizi yaptik tabi. Bu sefer Londra’dan yaklasik 16 saat surecek yolculugumuza 1,5 yasindaki  oglumuzla gidiyoruz.  Dolayisiyla adada yapabilecegimiz aktivitelerin sayisi biraz kisitlanacak ama olsun cocugumuzla birebir vakit gecirebilmek de ayrica guzel bir duygu oldugu icin sikayetimiz yok.
Biliyorsunuz Malezya son donemde Turkiye’de cok konusulan bir ulke oldu. Turkiye ileride Malezya gibi olur mu? Sonumuz Iran mi Malezya mi olacak? Hangisi daha iyi veya daha kotu? Biz neden bu ulkelere benzemek zorundayiz da kendimiz olamiyoruz,  vs vs … O donemde biraz Malezya nedir ne degildir diye google’da tarama yapmistim ama cok da ustune dusmemistim konunun. Simdi daha detayli okumak kismet oldu.
Oncelikle Malezya’nin konumuna biraz bakalim. Haritada acik sariya boyanmis yerlerden goreceginiz uzere Malezya, karadan Tayland, Singapur, Brunei ve Endonezya ile komsu. Denizden de Vietnam ve Filipenlerle komsu sayiliyor. Malezya,  “Yarimada Malezya” ve “Dogu Malezya” olarak ikiye bolunmus ve ulkenin ortasindan Guney Cin Denizi geciyor.  Ben cografyasal acidan Malezya’nin bu sekilde bolundugunu bilmiyordum ve bana cok ilginc geldi. Cunku 13 federe devlet ve 3 federasyon bolgesinden olusan Malezya’da Yarimada Malezya ve Dogu Malezya birbirlerine farkli gocmen kanunlari uyguluyorlarmis. Bir de tabi federe bolgelerin kendi kanunlari oldugu icin aslina bakarsaniz bu kadar daginik bir ulkenin zaten ancak ummet basligi veya (Amerika’daki gibi ekonomik birlik) altinda toplanmasi mumkun.
Harita, Wikipedia'sayfasindan alinmistir.
Hukuksal ve yonetimsel acidan Ingiliz sistemi benimsenmis. Basta bir kral var ama ulkeyi basbakan yonetiyor. Kral, 5 senede bir 9 Malay federe devletin kraliyet uyeleri arasindan seciliyor. Burada en azindan Ingiliz sisteminden biraz olsun kopabilmisler! (Not: Bir ara baslik girmem gerekirse Ingiltere’de yasamaya baslayali beri bu Ingilizler’in dunyayi somur(ebil)mesini hayranlikla izliyorum. Kucucuk bir ada devleti, her yere uzaniyor her seyi karistirabiliyor ve aslina bakarsaniz da ortalama bir Ingiliz bir Turk’ten cok da akilli degil. Bu konuyu ayrica bir gun irdelemek istiyorum.)
Malezya’nin esasini Malay’lar olusturuyor. Malaylar haricinde, Ingilizler’in somurgecilik zamanlarindan adaya getirdigi Cin ve Hint orijinli insanlar da var. Esas dil Malay olmakla beraber, okullarda Ingilizce egitim veriliyor ve tabi Cince ve Hintce de konusuluyor.
Ulkenin dini cogunluk olarak Islam ama Hinduizme, Hristiyanliga ve Budizme inanlar da mevcut.  Genel olarak Malay kokenlilerin dini otomatikman Islam olarak kabul ediliyor. Hem okudugumuz sitede hem de yolculugumuzu rezerve ettigimiz seyahat acentasindan gelen bilgilendirme yazisinda halkin rahatsiz olmamasi  acisindan turistik mekanlar haricinde icin cok fazla acik giyinilmemesi onerilmis. Hele musluman iseniz bu sizden direkt bekleniyormus. Bakalim, gidip gorecegiz beklentiyi ne kadar karsilayabiliyoruzJ
Simdilik bu kadar yazacagim. Gezimiz yaklasik 12 gun surecek. Firsat buldukca sizlere Malezya’dan bildirmeye devam edecegim.
Sevgiler, Kusgozu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder